Gerardus Petrus Lodewijks

               

 
 
 
 
 
Gerardus Petrus Lodewijks
 
zn Cornelis Lodewijks en Petronella Maria in 't Groen, geb Oosterhout 28 dec 1903, kruidenier, ovl Oosterhout 10 nov 1977, tr Oosterhout 1929 Maria Engelina van Gageldonk, dr Cornelis van Gageldonk en Maria Verhoeven, geb Oosterhout 21 dec 1902, ovl Oosterhout 2 jan 1976.
 
Uit dit huwelijk 3 dochters.
 
Het gezin Lodewijks woonde van 1929 tot 1934 in Dongen-Vaart. Hier werden de dochters geboren. In 1934 lieten ze een woning met winkel bouwen op de provinciale weg 125 in Oosteind. Ze verkochten van alles, kruidenierswaren, tabak en textiel. Graart Lodewijks, zo werd mijn vader genoemd, ging de bestellingen opnemen bij de klanten (bewoners en boeren van Oosteind, Dongen, Dongen-Vaart en Oosterhout). Dan werden de boodschappen klaargemaakt en per transportfiets bezorgd. Moeder hielp overdag de klanten en schreef 's avonds de rekeningen.
Alles moest toen nog worden afgewogen, zelfs de jam zat in houten kistjes en de suiker zat in balen van 100 kg. Tijdens de kermis op Oosteind werd er extra bier en limonade verkocht. Met St. Nicolaas werd de voorkamer uitgeruimd en vol gezet met suikergoed en chocoladefiguren.
Op zondag was de winkel dicht maar de klanten die wat nodig hadden kwamen gewoon achterom. Veelvuldig werden er door de weeks boodschappen gehaald die opgeschreven werden. Op zaterdag werden die dan afgerekend.
Tekst:Nel Lodewijks in 700 jaar Oosteind 1308-2008